Heb je een vraag over software?

Een passie voor software

Al op de lagere school was ik computerprogramma's aan het schrijven. Ondertussen heb ik ruim 25 jaar ervaring in software-ontwikkeling in diverse rollen zoals programmeur, ontwerper/architect, opleider, adviseur en auditor. Ik krijg nog steeds veel energie van mooie software maken of om bestaande software een tweede leven te geven. Ik zie software als hulpmiddel ter ondersteuning van onze menselijke capaciteiten, het moet ons als gebruiker helpen en blij maken. In tegenstelling tot de stereotypering van IT-ers, ben ik heel mensgericht en heb oog en hart voor de betrokkenen, zoals de gebruikers, beheerders, ontwikkelaars en eigenaar.

Wat voor software zoek jij?

Ben je op zoek naar een (tijdelijke) tool, een volledige (web)applicatie of een mobiele app? Bel met je vraag of idee en ik geef je graag advies. Misschien kun je het beste iets standaards aanschaffen of bestaande software toch nog aanpassen of uitbreiden. Hoewel ik graag nieuwe software maak, is dat niet altijd het meest passende antwoord op je vraag. Daarom nodig ik je uit voor een kopje koffie en een gesprek om wat eerste beelden en ideeën te delen. En bij interesse kunnen we kijken wat het beste past bij de organisatie, de mensen en eventueel bestaande software. Ook kan ik met mijn uitgebreide kennis en ervaring tijdelijk een ontwikkelteam komen versterken.

Twijfel je over bestaande software?

Kan de huidige software nog een tijdje mee? Gaat deze verandering nog wel passen in onze software? Heb ik wel de kwaliteit gekregen waar ik om had gevraagd? Ik help bij dit soort vraagstukken graag vanuit een praktisch perspectief. Het is te makkelijk om bestaande software weg te gooien. Nee, het laat geen sporen na zoals plastic in de natuur, maar er is wel een investering geweest. Zowel in geld en tijd als in kennis. Herbouw van bestaande software brengt de nodige risico's met zich mee. De 'oude' kennis eruit halen blijkt niet altijd eenvoudig. En we maken de nieuwe software bij herbouw vaak weer te groot. Dit doen we eigenlijk in het algemeen, teveel functionaliteit wordt in de software gestopt. Een gedegen analyse van bestaande software kan duidelijkheid geven over mogelijkheden en onmogelijkheden behorende bij jouw vraagstuk. Ik doe graag aan software-archeologie om relevante informatie boven tafel te halen, zodat een weloverwogen besluit genomen kan worden.

Kan jouw ontwikkelteam of -proces nog beter functioneren?

Er is geen standaard (software)ontwikkelproces dat voor elk team, organisatie of product het beste is. Ieder team moet haar eigen proces inrichten om optimaal te functioneren. Hoewel het onze gewoonte is zo'n optimum op te zoeken, verzanden we soms in het volgen van regeltjes of missen we de helicopterview die bepaalde lacunes laat zien. Een frisse blik van buiten kan helpen om inzichten te geven in het functioneren van een team en haar proces. Graag draag ik bij aan de ontwikkeling van teams door zo'n inzicht te leveren en mogelijke verbeterpunten mee te geven. Eventueel door als mentor op te treden voor individuen of het team. Dergelijke begeleiding doe ik zowel op het vlak van het software bouwen als op het vlak van interacteren en samenwerken.

Heb jij passie voor je bedrijf of product?

Doe je goed voor de mens of wil je de wereld een beetje mooier maken? En zoek je ondersteuning daarbij in de vorm van software? Ik denk graag met je mee. Heb je niet veel budget voor die altijd veel te dure software? Kom eens praten, misschien valt dat best mee. Net als consuminderen, kunnen we ook programminderen, terwijl we hiermee nog net zo goed geholpen zijn. Sterker nog, het laat vaak net een beetje meer vrijheid en creativiteit bij de gebruiker. En dat levert weer blije gezichten!